Happiness

Har precis läst om 4 arketyper definierade av Tal Ben-Shahar.
Det finns rat-racers, hedonister, nihilister och så finns de dom som inte är någon utav dessa tre.

Varför är vi inte lyckliga?
Är vi såna som missunnar oss välmående idag för att må bättre i framtiden - t.ex. att jobba på McDonalds och hata slitgörat bara för att kunna få tillräckligt mycket pengar att köpa oss en bil så vi slipper gå till Willys och handla?
- Då är vi rat-racers. Vi förutsätter att om vi bara gör si och så, om vi bara uppnår det där specifika målet (som att gå ner 10 kg i vikt för att ens favoritjeans inte längre passar) så kommer vi att bli lyckliga.

Och visst kanske vi känner oss stolta, nöjda, glada när vi lyckas. Men sen då?
Jo, då måste vi hitta ett nytt mål att jaga efter för att på nytt känna oss lyckliga.
Happiness är inte konstant.

Är vi hedonister så skiter vi i framtiden och försöker fokusera på nuet och att må så bra som möjligt just nu.
Men om vi bara gör saker som får oss att må bra ibland så kommer vi också bli olyckliga.
Jag tycker det är roligt att spela piano, att äta godis och se på filmer, att sitta timmar framför datorn för att man inte orkar bry sig om annat än underhållning.
Men lycka är anpassningsbart, till slut får man inte ut någonting av det som borde fått en att må bra.
Man blir uttråkad och känner sig trött och ser ingen mening med att göra något längre, det som var roligt är inte längre roligt.
Och man vill ju inte göra nåt tråkigt eller jobbigt heller, som att diska eller dammsuga, man vill ju bara känna att det finns NÅNTING som får en att må bra.

Sen finns de dom som varken orkar se framåt eller fokusera på nuet, utan istället har fastnat i det som har varit.
Nihilister har gett upp kampen om att må bra, för de har lärt sig att om man har misslyckats en gång förut så kommer man misslyckas igen. Så istället gör man ingenting, skulle lika gärna kunna ligga i sängen hela dagarna för om ingenting känns värt att göra så bryr man sig ju inte heller om det.

För att kunna komma någonstans så måste man göra en förändring, för uppenbart är ju att varken rat-racerns, hedonistens eller nihilistens sätt att vara kommer att få en att bli lycklig.


Igår var jag en hedonist, jag sov till klockan var nästan 16, vräkte i mig pizza som inte var god, satt och spelade fjantiga spel på datorn, var med min mamma i stallet och låg och läste länge i en bra bok innan jag kunde somna. Trots det så mådde jag pissdåligt igår. Det spelade ingen roll vad jag än gjorde, ingenting var bra.
En såndär riktig hata-allt-dag. En dag när man inte gör något eller uppskattar något.


Idag så har jag varit och klippt mig och blivit fin i håret, jag köpte böcker för 15 kr styck på Myrorna och jag var på systemet och köpte öl och vin. När jag kom hem gjorde jag och sambon tacos och sen satte jag mig och läste artikeln av Ben-Shahar som jag nu har kortfattat på ett ganska dåligt sätt tyvärr.
Därför tycker jag att ni ska läsa den själva, den är kort och lätt att förstå med tydliga förklaringar till varför man inte mår bra trots att man tror att man gör allt rätt.

Nu säger inte jag att jag någonsin har tyckt att jag gör allt rätt, jag vet att jag är en lat människa som hatar att anstränga mig fysiskt, men sen så är jag också konstant trött och det ger en inte riktigt den energin som krävs för att man ska orka ta itu med att gå till gymmet och fixa den den icke-existerande konditionen.

Jag är kass på att ta hand om mig själv, för jag har gett upp om att må bra fysiskt. Jag har jämt ont någonstans, så varför ska man ta hand om sig själv om man ändå inte mår bra? Att det är en ond cirkel är jag mycket medveten om, jag kommer inte att må det minste bättre genom att bara vänta på att känna mig starkare eller gladare. Man får ingenting gratis. En tjej i stallet sa igår att hon önskade att man kunde köpa kondition och energi.

Jag märker att jag har för mycket att säga för att det inte ska bli en hel bok utav det här så nu komprimerar vi lite och försöker komma fram till vad jag egentligen ville säga.

Igår mådde jag skit men idag, (efter att ha gått omkring på stan i flera timmar med skoskav och tunga kassar och dåligt humör pga matbrist) så upptäckte jag att jag kände mig jätteglad när jag läste den här artikeln.
För vad jag verkligen älskar är att lära mig nya saker.
Att sitta och glo på Greys Anatomy är visserligen väldigt roligt ibland, men det enda som får mig att jämt må bra är när jag lär mig något nytt och utvecklas.

Att må bra handlar inte om att bara försöka göra sådant som man gillar, man kommer sluta gilla det om man inte får någon annan typ av input. Att må bra handlar heller inte om att vänta på att det ska bli bli bra, att skjuta saker framför sig. Det man måste göra är helt enkelt att kombinera vad som får en att må bra för stunden, att göra det man gillar och att göra sånt som faktiskt inte är så jäkla kul. För då uppskattar man det som faktiskt är roligt.

Så min morgondag kommer att se ut såhär: Gå till skolan på föreläsning och seminarium för att träffa människor och vara social och att lära mig nya saker om positiv psykologi och välbefinnande.
Sen ska jag göra något tråkigt, jag ska diska.
Sen tänker jag göra något som är roligt och får mig att må bra, vad det nu kan tänkas vara jag känner för att göra just då.

Grejen är att inte börja med att försöka göra något roligt. Har man inte förtjänat det så kommer det ändå suga och man kommer bara få ångest över att man inte har skött de sakerna man egentligen borde ha gjort.

Här är länken till Ben-Shahars Happiness:

http://www.mediafire.com/?6vwxfw20y48w1a8


Trevlig läsning, nu ska jag börja läsa i en ny bok och må bra.RSS 2.0